10 DETALJA ZA KOJE MNOGI NE ZNAJU: Na ovo trebate paziti prilikom kupovine sunčanih naočala!

10 DETALJA ZA KOJE MNOGI NE ZNAJU: Na ovo trebate paziti prilikom kupovine sunčanih naočala!

Kada kupujete sunčane naočale, potražite oznaku prema kojoj osiguravaju UV 400 ili barem 99 posto UVB i 95 posto UVA.  UV zaštita pri odabiru sunčanih naočala trebala bi biti glavni faktor, no postoje još neki faktori koji mogu biti važni

Na kožu nanosite kremu za sunčanje kako biste se zaštitili, no i oči trebaju zaštitu od užarenog sunca. Nošenje kvalitetnih sunčanih naočala neće samo zaštititi vid, nego će i spriječiti stvaranje sitnih bora oko očiju, objavio je Magazin.hr.

Evo na koje detalje, prema savjetima stručnjaka iz američkog The Vision Councila, treba posebno paziti pri nošenju sunčanih naočala:
– Nosite sunčane naočale i rano ujutro i kasno popodne. U razdoblju od 8 do 10, te između 14 i 16 sati. Najštetnije zrake sunca za oči stižu upravo u ovom razdoblju. Naime, one stižu paralelno s očima, tako da oči nisu zaštićene obrvama, kao što je slučaj kad zrake stižu okomito na nas.
– Za dobre sunčane naočale ne trebate potrošiti bogatstvo. Cijena nije isto što i zaštita. Postoje i daleko jeftinije marke koje nude kvalitetne UV filtere.
– Pazite da stakla imaju UVA i UVB zaštitu. Nedostaje li jedna od njih, oči su izložene većem riziku.
– Krećete li se blizu vodenih površina, imajte na umu da voda reflektira 100 posto sunčevih zraka, što povećava rizik za oči. I suh pijesak i beton reflektiraju 25 posto sunčevih zraka.
– Kupite sunčane naočale koje vam lijepo pristaju. Ovo je važno i za zdravlje, jer što vam bolje neke naočale pristaju, češće ćete ih nositi i bolje zaštititi oči.

Dobra je vijest u cijeloj priči da većina naočala na tržištu blokira najvišu razinu UV zraka. Kada kupujete sunčane naočale, potražite oznaku prema kojoj osiguravaju UV 400 ili barem 99 posto UVB i 95 posto UVA.  UV zaštita pri odabiru sunčanih naočala trebala bi biti glavni faktor, no postoje još neki faktori koji mogu biti važni, a to su:
• veličina naočala – veće naočale u pravilu bolje štite
• boja leće – sivo-smeđe ili sivo-zelene leće bolje štite od zablještenja, ali boja naočalne leće općenito ne utječe na postotak blokiranih UV zraka
• polarizirajuće naočalne leće – kad se svjetlo reflektira od površine, kao što je to slučaj s vodenom površinom, snijegom i sl., polarizirajuće leće blokiraju reflektirano svjetlo i tako sprječavaju zablještenje
• antirefleksni sloj – popularne ‘špiglerice’ odbijajudio svjetlosti – odlične su u zimskim uslovima, a i na moru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)