KAKO SE LIJEČI UPALA DESNI: Najvažnije reagirati na vrijeme i spriječiti razvoj bolesti

Upala desni koja se drugačije naziva i gingivitis je posljedica loše oralne higijene kao i nekvalitetne ishrane, koju prema riječima stomatologa uzrokuju zubni plak ili naslage na korijenu.

One su često prepune bakterija te oštećuju zubnu gleđ. Ovo oštećenje je uzrok i stvaranja karijesa, ali i paradentoze – povlačenja desni.

S obzirom da se simptomi upale desni razvijaju jako sporo u vidu mekanih i otečenih desni, stomatolozi ističu da je prevencija jako bitna.

Stoga, ono što se preporučuje je korištenje mekanih četkica za zube koje vam omogućavaju detaljno čišćenje naslaga.

Ukoliko zanemarite prve simptome koje uočite, vrlo lako možete dobiti hroničnu paradentozu koja se teže liječi. Pored prevencije i kvalitetnih sredstava za oralnu higijenu vrlo je bitno voditi računa i o ishrani jer je zubima neophodan kalcij koji je nezamjenjiv mineral za njihovo održavanje. Namirnice koje su bogate ovim mineralom su mlijeko, jogurt, žitarice, kao i sve vrste ribe.

Zeleni čaj je odličan prirodni lijek za upalu desni jer obiluje mineralom koji je od suštinske važnosti za jačanje zuba. Također, desni je dobro ispirati i isjeckanim cvjetovima žalfijinog lista, kao i sa hrenom.

Poželjno je da unosite što više tekućine da vam se ne bi sušila usta i da bi se lučila dovoljna količina pljuvačke koja čuva desni i zube od vanjskih utjecaja. Poželjno je i uzimanje dodataka vitaminu D kao i više izlaganja suncu jer stručnjaci ističu da ukoliko imate problem sa zubima, vjerojatno imate i problem sa kostima. Na svu sreću, kalcij i ostali minerali lako će dovesti vaše tijelo u idealni balans.

Osim prirodnih minerala, na higijenu vaših desni će od sredstava preventivno djelovati i konac za zube kao i vodica za ispiranje istih koje možete nabaviti u svakoj apoteci ili drogeriji. Kod konca treba biti veoma pažljiv jer s obzirom da on služi za uklanjanje ostataka hrane između zuba, vašom nepažnjom može vrlo lako da povrijedi desni. Provucite konac lagano između svakog zuba i oslobodite se ostataka hrane koji sakupljanjem mogu da postanu jako pogodno tlo za razvijanje bakterija.

Nakon što očistite zube koncem, koji je preporučljiv da se koristi makar jednom dnevno, isperite usta vodicom. Optimalno vrijeme za držanje vodice u ustima je 20 sekundi nakon čega treba istu da ispljunete i tako spriječite razvoj bakterija koje će utjecati na upalu desni.

Koliko god vam krvarenje desni izgledalo opasno, dobra vijest je da se danas upala pa čak i povlačenje desni uspješno liječe, što se postiže modernim operativnim tehnikama i različitim preparatima. Ono što je najvažnije je reagovati na vrijeme i spriječiti razvoj bolesti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *