BOBIČASTO VOĆE: Bogato je antioksidansima, štiti od raka crijeva i jajnika…

bobicasto-voce-2

Bobičasto voće ima malu kalorijsku vrijednost, bogato je antioksidansima koji neutraliziraju stanična oštećenja, smanjuje simptome Alzheimerove bolesti te vjerojatnosti oboljenja od raka crijeva ili jajnika.

[AdsWithin]Kada temperature porastu više nam odgovara lagana, osvježavajuća hrana, a s obzirom da je trenutno sezona bobičastog voća, nikako nemojte propustiti uživati u ovim sićušnim nutritivnim plodovima.

Kupine
U usporedbi s drugim voćem sadrže visoku količinu vlakana: jedna šalica ima 7 grama vlakana (preporučena dnevna količina se kreće od 25 do 35 grama). Kupine su bogate i vitaminom C, a sadrže i ponešto željeza, kalcija i vitamina A.

Borovnice
Ovi sitni plodovi predstavljaju pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, osobito kalcija, fosfora i željeza i vitamina C. Preporučuje se u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, regulacija šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i sl.

Maline
Daju energiju, a zbog obilja vitamina C imaju jako antioksidacijsko djelovanje. Sadrže i folnu kiselinu, kalcij i magnezij. Bogata celuloznim vlaknima (7g/100g), malina je odlična protiv konstipacije, a u malinama možete uživati bez straha od viška kilograma, jer imaju malu energetsku vrijednost, sadrže najvećim dijelom vodu, te ugljikohidrate i proteine.

Ribiz
Ribiz je voće bogato vitaminom C, željezom i taninom te je idealna namirnica za sve koje pate od anemije. Također je visokovrijedan prirodni antioksidans, dobar je izvor vitamina K i održava zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sustava.

Izvor: Tportal.hr

Odgovori